Pernati drugari kampa: Simbolika detlića

detlić

Na našem imanju imamo tu sreću da nas uvijek bude ili razbuđuju zvukovi iz prirode. Za sve u starim predanjima postoji značenje, pa ćemo se mi danas osvrnuti na prvi od jasnih zvukova koje razaznajemo u ovom dobu godine. Njegovo visočanstvo, naš drugar detlić.

U narodnim predstavama detlić ima htoničku i vatrenu simboliku.

Porijeklo detlića legende vezuju za čovjeka: u detlića je pretvoren drvodelja; pčelar, koji je u nedelju dubio bor da napravi lađu, ili je zasjekao drvo s rojem pčela, pa ga je zbog toga, što radi nedeljom, Bog kaznio da mora svakog dana, i na praznike, da kljunom dubi drvo.

To što meso detlića nije za jelo objašnjavano je grijesima te ptice, koja dubi drveće i krovove nedeljom i praznicima. Ukrajinci ne upotrebljavaju detlića u ishrani, smatrajući ga ovaploćenjem duše čovjeka koji iskupljuje svoje grehove.

Detliću je svojstvena htonička priroda.

Ukrajinci kažu da je «detlić od zemlje», «a što je od zemlje, to je od samoga Boga». Detlić ima veze sa podzemnim blagom. Blaga se mogu dočepati pomoću imele koja raste na drvetu u čijoj duplji živi detlić: treba kucati u drvo dok detlić ne otkine imelu i ispusti je da padne dolje; u ivanjdanskoj noći pomoću nje može se izvući zakopano blago iz zemlje.

 


Vjerovanje da se detlić dokopao raskovnik – trave, koja otvara sve brave, rasprostranjeno je u različitim slovenskim tradicijama. Lopovi se dočepaju travke pošto zabiju klin u duplju crnog detlića s ptićima, pa je posle zašiju pod kožu desne ruke. Dovoljno je samo dotaći rukom katanac, i on će se sam otvoriti.

Po legendama, crni detlić je u davna vremena skrivio Bogu i za kaznu može da pije jedino kišnicu: crni detlić je jedina ptica koja nije učestvovala u kopanju rijeka ili je pokušavala da zaspe more, koje su dubile ptice, s toga joj Bog ne dozvoljava da pije vodu iz rijeka i jezera, pa ona žalosno kriči: «Piti, piti». Oglašavanje detlića se tumači kao najava kiše.

Narodna vjerovanja pripisuju detliću i simboliku vatre, koja je motivisana svijetlocrvenom bojom gornjeg dijela njegove glave. Tako Poljaci u crnom detliću gledaju pticu koja je donela vatru ljudima. Po ruskim tumačenjima predznaka, detlić koji sleti na kuću nagovještava požar.

Advertisements

Kod svih Istočnih Slovena rašireno je vjerovanje da detlić, koji dubi zid ili ćošak kuće, najavljuje smrt. Zato je drvo, koje je izdubio detlić, smatrano nepodesnim za gradnju i korišćeno je samo za ogrijev. Smrt ili tešku bolest nagoveštava takođe crni detlić koji čovjeku preleti put.

Mnoge kulture imaju legende i mitove koji uključuju detlića. Većina se odnosi na kucanje u drvo ili karakteristike ritma zvuka ove ptice. Detlić je udaraljka iz životinjskog carstva i često se simbolično povezuje sa održavanjem ritma života. Evropljani su smatrali da je bio prorok vremena koji je kucanjem najavljivao promjene, a Vavilonci su ga povezivali sa plodnošću.

Grčka i rimska mitologija sadrži nekoliko priča o bogovima koji su pretvoreni u detliće. Zanosna čarobnica Kirka je pretvorila Pikusa, rimskog boga poljoprivrede u detlića jer ju je on odbio. Pošto je Pikus bio poznat po svojim vještinama vračanja, detlić je postao simbol proročanstva.

Krićanin Kelej je sa drugovima pokušao da ukrade med iz pećine na planini Idi u kojoj je Reja rodila Zevsa. Zevs je htio da ih ubije munjom, ali su ga mojre i Temida sprečile, jer niko nije smeo da umre na ovom svetom mestu. Umjesto toga, Zevs ih je pretvorio u ptice, a Kelej je postao zeleni detlić.

Zato se pojava detlića smatrala dobrim znakom, jer je ona videla božansku krv. U grčkoj mitologiji, detlić je sjedio na prestolu vrhovnog boga Zevsa. Starogrčki istoričar Plutarh je zapazio da je detlić sveta ptica boga rata Aresa jer je “hrabra i duhovna ptica i ima kljun tako snažan da može oboriti hrastove kljucanjem”. U rimskoj mitologiji detlić je bio sveta ptica boga rata Marsa i hranio je njegove sinove, Romula i Rema, mitske osnivače Rima, dok su se krili u pećini.

Leave a Reply

%d bloggers like this: