Pir, zdravi dosadnjaković iz bašte

Za sve u prirodi postoji mjesto i svrha. Ništa nije drugačije i sa korovima – sigurno nisu tu gdje su, da bi smetali poljoprivrednicima.

Postoji teorija da vrt sam u sebe “zove” korove u pomoć!

Korovi vrtu pomažu u balansiranju:

  • Minerala,
  • Vlage ili
  • Prozračnosti.

Kako smo se ove godine odlučili proširiti prostor koji će bašte zauzimati, imali smo priliku opakije se “boriti” sa pirom (poznatim i kao pirika).

Znali smo i ranije za ljekovita svojstva pira a dodatnu znatiželju nam je probudio bakin komentar na to da će nova bašta imati sjajan prinos. Ponešeni količinom ovog zdravog dosadnjakovića odlučismo mu i ovdje posvetiti dio prostora .

Pir, koji raste na svakom tlu,  ali pogotovo na zbitom, krtom, po teoriji najn-one-one¹, u vrtu je zato jer ga je vrt zamolio da svojim korijenjem probuši zemlju i da joj prozračnost. Kada se zemlja dovoljno prozrači i vremenom mikroorganizmi pojačaju svoje djelovanje, zemlja će postajati sve više humusna, a na takvoj zemlji sve više i više će rasti drugačije zajednice korova. Zajednice koje su indikatori humusnog tla, ali i koje ga takvim čine. S vremenom će takvi korovi istjerati pir iz vrta ili će on sam otići.


Lejkovitost

Puzavi podzemni dio biljke koji se često naziva i korijenom, kod biljaka koje imaju podanak (isto je i kod koprive na primjer), korijen su one najsitnije “vlasi” koje vise iz nešto debljeg (3-10 mm debelog) podanka.

Kao i svi podzemni dijelovi (korijenje, podanci, gomolji, lukovice i dr.), i podanak pira se kopa u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno ga je dobro oprati, ukloniti one sitne korjenčiće te vrlo dobro osušiti. Kada mislite da ste ga do kraja osušili, sušite ga ponovo. On ima snažnu regenerativnu snagu te uvijek u nekom svom dijelu ima sačuvanu minijaturnu zalihu vode. Dakle, kada ste ga presušili baš do kraja, izlomite ga na komadiće i odložite u papirnu  ambalažu koju ćete zatvoriti u tegli. Na ovaj način spriječit ćete da se upljesni.

Za što ćete ga koristiti?

Moderne žene prvenstveno će ga koristiti u borbi protiv celulita. Za ovo se koristi već dugo i provjereno.

Kuva se na način kako se kuva i za sve ostale tegobe. Potrebno je dnevno popiti 3 šoljice čaja. Jednu veliku kašiku  podanka prelijte s šoljicom hladne vode naveče

Ujutro sve to zajedno skuvajte i nakon 5 minuta ugasite vatru, poklopite i pustite da odstoji 20 minuta.

Pir se tradicionalno u našim krajevima koristio kao diuretik (sredstvo za izbacivanje vode iz tijela), pogotovo kod urinarnih infekcija i problema s bubrezima.

Potiče metabolizam i  te se tradicionalno kod nas koristo za čišćenje krvi, mineralizaciju tijela, (pogotovo svježi sok listova), kod opšte slabosti, nečiste kože lica, akni po tijelu, lošeg stanja kože, sporog zarastanja rana i sl. Na njemačkom govornom području  pir  je tradicionalno sredstvo protiv bolesti respiratornih organa. Kada grlo ne može nešto “izreći” (grlobolja), pa nas stiska u prsima (bronhi), da ne bi dobili osjećaj da želimo iskočiti iz vlastite kože (osip), najpametnije je otpustiti strah (bubreg), ispirući ga velikim količinama vode. Pokušajte.

 


*1 Ne postoji teorija sa nazivom najn-one-one, ali nam je u trenutku pisanja ovog posta zvučala kao da zaslužuje jedan ovakav naziv 🙂 Teorija postoji i ko god je bio u kontaktu sa prirodom ili obrađivao zemlju mogao je zaključiti da korov ipak ima pozitivnu ulogu u zemljištu.

 

(burza.com.hr, Alternativa za Vas)

Advertisements

 

One Comment on “Pir, zdravi dosadnjaković iz bašte

  1. Pingback: Med od maslačka: Sunčev slatkiš sa livade - Camp Pod Ostrog

Leave a Reply

%d bloggers like this: