Med od maslačka: Sunčev slatkiš sa livade

Med od maslačka

“U stvari, postoji samo Sunce, a sve što živi, diše, gamiže, leti, sja ili cvate, samo je odblesak tog Sunca, samo jedan od vidova njegovog postojanja. Sva bića i sve stvari postoje samo utoliko ukoliko u svojim ćelijama nose rezerve Sunčevog daha. Sunce je oblik i ravnoteža; ono je svest i misao, glas, pokret, ime.” 
Ivo Andric

Još jedan od zaboravljenih sinova Sunca, maslačak je samonikla, ljekovita biljka koja krasi naše livade. Često smatran neprijateljem vlasnika travnjaka, sa tradicijom prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova.

Nemojte da vas začudi činjenica da postoji med od maslačka, iako zapravo nije u pitanju još jedan pčelinji proizvod. Ovdje se zapravo radi o produktu čiji je glavni sastojak ova poznata biljka, koja je jedan od vjesnika proljeća i buđenja prirode.

Med od maslačka
Cvijet maslačka

Veoma je koristan za detoksikaciju organizma, ali i kao lijek protiv respiratornih infekcija, za jačanje imuniteta itd.

Kako njegov med, nastaje iz jednog cvijeta, radi se o monofloralnom izvoru matične mliječi.

Maslačak je odmah iza kestena, koji sadrži najviše matične mliječi.

 Ona je poznati dodatak prehrani, a najpoznatija je upravo po revitalizirajućem djelovanju te jačanju imuniteta. Matična mliječ dokazano:

 • stimuliše rad žlijezda s unutrašnjim lučenjem,
 • ubrzava oporavak,
 • usporava širenje karcinoma,
 • onemogućuje razvoj hroničnih bolesti,
 • pomlađuje i njeguje kožu,
 • poboljšava pamćenje,
 • pomaže održavanju hormonalne ravnoteže,
 • reguliše krvni pritisak,
 • povećava apetit,
 • djeluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno,
 • snižava nivo ukupnog holesterola i
 • poboljšava odnos dobrog i lošeg holesterola.

Preporučuje se kao preventivna zaštita uoči epidemija, ali i u svakodnevnim stresnim situacijama i pri velikim psihofizičkim naporima. Njeni  sastojci su neophodni za dobru psihofizičku aktivnost organizma, a posebno su korisni kod iscrpljenosti i hroničnog umora.

Kao dodatak prehrani može ublažiti simptome sezonske alergije, spriječiti astmu ili bronhitis.

Med od maslačka

Ako ste voljni napraviti ovaj ljekoviti preparat u kućnoj radinosti i ukoliko planirate redovno koristiti med od maslačka, recept za pripremu je veoma jednostavan.

 


Za to će vam biti potrebno:

 

 • 200 cvjetova maslačka, svježe ubranih;
 • 2 limuna; 
 • 2 l vode;
 • 2 kg šećera

Pravljenje meda u nekoliko koraka:

Za početak, prošetajte po parkovima ili livadama na kojima ćete sigurno pronaći ove žućkaste cvjetove. Povedite računa da su livade udaljene  od saobraćajnica, jer maslačak zna akumilirati izduvne gasove. Maslačak ima cvijet koji se ujutru otvara a oko podneva zatvara.

Slobodno ih uberite zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dvije stotine. Vidite da maslačak spakujete u papirnu kesu (prilikom branja biljaka nikada ne koristite plastične kese).

Med od maslačka
Cvjetovi maslačka

Kada dođete kući, odvojite cvetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda.

Nakon toga, stavite ih u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Posle toga, sklonite šerpu i procijedite tečnost kroz sito ili cediljku u drugu posudu.

Med od maslačka
200 cvjetova maslačka

U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mešajte smesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isjekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C. Važno je da temperatura ne prelazi 60 stepeni Celzijusa, jer se vitamin C počinje razgrađivati.

Med od maslačka
Med spreman za teglice

Nastavite miješati kutlačom sve dok smjesa ne postigne gustinu meda. Posle toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Mi smo tegle dobro oprali, pa potom kuvali kako bi bili sigurni da su potpuno čiste. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto.

Med od maslačka
Tegle od 375 ml

Ukoliko niste ljubitelj zaslađivača, nemojte odustajati od pravljenja ovog ljekovitog proizvoda. Naime, može se napraviti i med od maslačka bez šećera. Recept modifikujte tako što ćete umjesto njega ubaciti livadski med u istoj količini od 2 kilograma. Ukus možete poboljšati i ako uz limun isječete i jednu cijelu pomorandžu.

Med od maslačka
Med od maslačka (Na slici nije cvijet maslačka, ali zbog pčelice nismo mogli da odolimo 🙂 A i draga se potrudila aranžirati teglicu 🙂 Kada berete maslačak vodite računa da ne pomiješate sa drugim livadskim cvjetovima. )

Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopšte probate.

Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Ukus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.

Advertisements
“Deranžirana” tegla sa medom i cvijetom maslačka. Kada berete maslačak nemojte pomiješati i ubrati pogrešan cvijet.

Med od maslačka

One Comment on “Med od maslačka: Sunčev slatkiš sa livade

 1. Pingback: Žara, Ljubica i Gosn Blavor - Camp Pod Ostrog

Leave a Reply

%d bloggers like this: