Med od maslačka: Sunčev slatkiš sa livade

Med od maslačka

“U stvari, postoji samo Sunce, a sve što živi, diše, gamiže, leti, sja ili cvate, samo je odblesak tog Sunca, samo jedan od vidova njegovog postojanja. Sva bića i sve stvari postoje samo utoliko ukoliko u svojim ćelijama nose rezerve Sunčevog daha. Sunce je oblik i ravnoteža; ono je svest i misao, glas, pokret, ime.” 
Ivo Andric

Još jedan od zaboravljenih sinova Sunca, maslačak je samonikla, ljekovita biljka koja krasi naše livade. Često smatran neprijateljem vlasnika travnjaka, sa tradicijom prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova.

Nemojte da vas začudi činjenica da postoji med od maslačka, iako zapravo nije u pitanju još jedan pčelinji proizvod. Ovdje se zapravo radi o produktu čiji je glavni sastojak ova poznata biljka, koja je jedan od vjesnika proljeća i buđenja prirode.

Med od maslačka
Cvijet maslačka

Veoma je koristan za detoksikaciju organizma, ali i kao lijek protiv respiratornih infekcija, za jačanje imuniteta itd.

Kako njegov med, nastaje iz jednog cvijeta, radi se o monofloralnom izvoru matične mliječi.

Maslačak je odmah iza kestena, koji sadrži najviše matične mliječi.

 Ona je poznati dodatak prehrani, a najpoznatija je upravo po revitalizirajućem djelovanju te jačanju imuniteta. Matična mliječ dokazano:

 • stimuliše rad žlijezda s unutrašnjim lučenjem,
 • ubrzava oporavak,
 • usporava širenje karcinoma,
 • onemogućuje razvoj hroničnih bolesti,
 • pomlađuje i njeguje kožu,
 • poboljšava pamćenje,
 • pomaže održavanju hormonalne ravnoteže,
 • reguliše krvni pritisak,
 • povećava apetit,
 • djeluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno,
 • snižava nivo ukupnog holesterola i
 • poboljšava odnos dobrog i lošeg holesterola.

Preporučuje se kao preventivna zaštita uoči epidemija, ali i u svakodnevnim stresnim situacijama i pri velikim psihofizičkim naporima. Njeni  sastojci su neophodni za dobru psihofizičku aktivnost organizma, a posebno su korisni kod iscrpljenosti i hroničnog umora.

Kao dodatak prehrani može ublažiti simptome sezonske alergije, spriječiti astmu ili bronhitis.

Med od maslačka

Ako ste voljni napraviti ovaj ljekoviti preparat u kućnoj radinosti i ukoliko planirate redovno koristiti med od maslačka, recept za pripremu je veoma jednostavan.

 


Za to će vam biti potrebno:

 

 • 200 cvjetova maslačka, svježe ubranih;
 • 2 limuna; 
 • 2 l vode;
 • 2 kg šećera

Pravljenje meda u nekoliko koraka:

Za početak, prošetajte po parkovima ili livadama na kojima ćete sigurno pronaći ove žućkaste cvjetove. Povedite računa da su livade udaljene  od saobraćajnica, jer maslačak zna akumilirati izduvne gasove. Maslačak ima cvijet koji se ujutru otvara a oko podneva zatvara.

Slobodno ih uberite zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dvije stotine. Vidite da maslačak spakujete u papirnu kesu (prilikom branja biljaka nikada ne koristite plastične kese).

Med od maslačka
Cvjetovi maslačka

Kada dođete kući, odvojite cvetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda.

Nakon toga, stavite ih u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Posle toga, sklonite šerpu i procijedite tečnost kroz sito ili cediljku u drugu posudu.

Med od maslačka
200 cvjetova maslačka

U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mešajte smesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isjekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C. Važno je da temperatura ne prelazi 60 stepeni Celzijusa, jer se vitamin C počinje razgrađivati.

Med od maslačka
Med spreman za teglice

Nastavite miješati kutlačom sve dok smjesa ne postigne gustinu meda. Posle toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Mi smo tegle dobro oprali, pa potom kuvali kako bi bili sigurni da su potpuno čiste. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto.

Med od maslačka
Tegle od 375 ml

Ukoliko niste ljubitelj zaslađivača, nemojte odustajati od pravljenja ovog ljekovitog proizvoda. Naime, može se napraviti i med od maslačka bez šećera. Recept modifikujte tako što ćete umjesto njega ubaciti livadski med u istoj količini od 2 kilograma. Ukus možete poboljšati i ako uz limun isječete i jednu cijelu pomorandžu.

Med od maslačka
Med od maslačka (Na slici nije cvijet maslačka, ali zbog pčelice nismo mogli da odolimo 🙂 A i draga se potrudila aranžirati teglicu 🙂 Kada berete maslačak vodite računa da ne pomiješate sa drugim livadskim cvjetovima. )

Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopšte probate.

Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Ukus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.

“Deranžirana” tegla sa medom i cvijetom maslačka. Kada berete maslačak nemojte pomiješati i ubrati pogrešan cvijet.

Med od maslačka

Žara, Ljubica i Gosn Blavor

kopriva matičnjak

Kišni period, završene prve sjetve i sadnje su nas malo istjerale sa imanja, a kako su nas naučili da nigdje ne idemo ili se ne vraćemo praznih ruku, današnjim danom ćemo biti i više nego zadovoljni.

Ljepota života na selu se ogleda u sezonskom izobilju baštenskih i vrtnih kultura kao i svega zdravog i čistog iz prirode. Da ne pričamo o miru i zadovoljstvu kada nema gradske buke i nervoze.

Ovdje se nervoza svodi na traženje zaturene alatke ili kompromisa oko imenovanja biljaka.

kopriva matičnjak
Kopriva

KOPRIVA

Oko imena i ljekovitosti ove biljke sa menadžerom nismo imali prevelike rasprave. Senjorita Kopriva, Žara, Pitoma kupina su samo neki od naziva (Urtica dioica) jedne od najljekovitijih samoniklih jestivih biljaka, koja raste na zapuštenim i pitomim mjestima, vrlo često kao korov. Riječ je o zeljastoj višegodišnjoj biljci.

 


Ukoliko je želite prepoznati, upamtite je sa slike koju smo podijelili sa vama, a ako ste u prirodi i potrazi za njom pak je dodirnite kako biste osjetili dio njene snage i bili sigurni da se radi upravo o koprivi. Najprepoznatljivija karakteristika ove biljke su cvjetovi i listovi prekriveni žarnicama, sa neuglednim zelenim cvijetom i srcolikim listovima. Jedna je od najcenjenijih ljekovitih biljaka.

kopriva matičnjak
Kopriva

Interesantno je da su je ljudi još u bronzanom dobu koristili za pravljenje tkanina. U istu svrhu korišćena je i za nemačke uniforme u I svetskom ratu.

Većina je upoznata sa ljekovitim svojstvima koprive, iako se nekima dobačaj konzumacije sveo na šampone za kosu i eventualno čajeve iz kesica. U par kratkih crta ćemo se osvrnuti na bogatstvo elemenata i jedinjenja koje je u sebi okupila, dok većinu recepata možete pronaći na internetu mada ćemo i naših par podijeliti nakon pripreme.

kopriva matičnjak

Kopriva je u sebi sabrala:

 • Izuzetno velike količine gvožđa,
 • Kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum,
 • Najbogatija je vitaminom C (kako je teška za konzumiranje u sirovom obliku, dobra količina ovog vitamina se izgubi termičkom obradom),
 • Vitamin A, B2, B5 i K,
 • Tanini, karoten, lecitin i brojne aminokiseline, bjelančevine i ugljeni hidrati,

Kopriva posjeduje antibakerijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. 

Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezine, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

MATIČNJAK

Da nismo imali internet konekciju i sjajnu knjigu o samoniklom bilju, rasprava sa menadžerom bi sigurno trajala do nečije predaje ili iznemoglosti. Poštujući godine i iskustvo menadžera, uzećemo za shodno matičnjak predstaviti i kao Ljubicu, Pčelinju ljubicu, pčelinju metvicu, rojevac, čelinjak a nazivaju ga ponegdje i limunčica, limun trava (miriše na limun) ali i macina trava.

kopriva matičnjak
Matičnjak

Priča nam baka da je njena mama, kada pobjegne matica iz košnice brala ljubicu i sa njome pjesmom zvala pčelu da se vrati. Pjesme se nažalost ne može sjetiti pa se odlučismo da na kraju ovog posta prenesemu priču jedne druge bake, koju ste možda i zaboravili.

Interesantan je zapis francuskog travara, Maurisa Mesekjua:

“Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja.“

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu. 

U liječenju je zastupljen i cijenjen od davnina. 

kopriva matičnjak

 

Ljekovito djelovanje matičnjaka:

 

 • pomaže kod depresije i stresa,
 • smanjuje glavobolje,
 • potiče miran san,
 • pomaže kod prekomjernog rada štitne žlijezde,
 • smanjuje visoku temperaturu,
 • ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve,
 • pomaže kod herpes simplexa,
 • povećava kreativnost i koncentraciju.
Sok od nane i matičnjaka, sok od matičnjaka i med od maslačka spravljeni sa naših livada

Inspirisani jednom lijepom pričom iz Podgorice, u prostoru koji smo jesenas očistili, kreiramo vrt ljekovitog bilja koje se može pronaći u našem selu.Početak gradnje vrta sa ljekovitim biljem

Čobanin pčela – Desanka Maksimović

Bio u staro vreme neki siromašan dečak, bez oca i majke. Ostavljen sam sebi, pođe u svet da traži rada. Obiđe preko deset sela, nigde posla. Tek se u desetom zaseoku prohte nekom bogatašu, što je imao posebna čobanina i za goveda i za ovce i za svinje, da najmi čobanina i svojim pčelama. On rekne dečaku: ako se pouzdava da može čuvati pet rojeva pčela, a da ni jedne jedine ne izgubi, primiće ga u službu. Dečak pristane ne misleći mnogo, jer je već bio malaksao od gladi i lutanja.

Tek kad izađe sa svojim krilatim stadom na livadu, uvide u kakvu je tešku pogodbu stupio. Za tren oka mu se neki rojevi izgube u šumi, drugi se zagnjure u cvetalu travu, treći odlutaju po voćnjacima. Jedne jedine pčele nije video blizu sebe. Uteha mu je bila samo što je znao da se pčele pred veče i bez čobanina vraćaju u svoje košnice, sem ako im se kakvo zlo ne dogodi. Zbog toga nepredviđenog zla gazda ga je i najmio. Ali kako sačuvati tolike žive, nemirne i još krilate stvorove sa dve obične ljudske ruke.

Videći ga zamišljena, livadski se cvetovi sažale na mališana i počnu ga tešiti:

Ne tuži nam, čobanče!
Mi sve pčele poznajemo,
sve bogaze znamo njine.
Ako koja i zaluta,
mi ćemo je povratiti
s kriva puta.
I šuma mu ponudi svoju pomoć:
Ne brini se, čobanine!
Roj se pčela ovde hvata,
beloj bukvi oko vrata,
starom hrastu oko struka,
brestu oko dugih ruka,
o ramenu mladom klenu,
i javoru o kolenu.

Sunce se međutim polako pelo na nebo, bilje je sve snažnije mirisalo, poneka pčela bi zuknula pa se izgubila. Umoran od hodanja čobanin je seo kraj potoka i utonuo u slušanje žubora, a i otud kao da zagrgori utešan glas:

Čobanine, tuge dosta!
Ja ću tebi dati mosta,
ja ću tebi dati broda
gde je voda
ponajplića,
pronaći ćeš izgubljenog
pčelinića.

 

Tako je dečaku svak nudio pomoć, ali se on ipak kajao što se primio takva neobična posla. Tek pred veče se malo razveseli kad se pčele u gomilama počeše vraćati sa paše svojim košnicama. Seo je na prelaz kraj puta i brojao ih jednu po jednu. Kad ih je nabrojao preko nekoliko hiljada, postale su ređe pa je posao lakše išao. Najzad su se tako proredile da se na sto trenutaka samo po jedna javljala, dok ih nije sasvim nestalo. Dečak u strahu sračuna da ih se nekoliko izgubilo.

Ne smejući bez njih gazdi na oči, požali se livadi i zamoli da mu pomogne. Istog časa je trava travci, cvet cvetu slao poruku:

Nestalo je sedam pčela,
svih sedam iz našeg sela.
Nek livadska zvone zvonca,
zevalice neka viknu
iz sveg glasa,
neka rekne sasi sasa,
a broć broću,
nek glas ode kroz samoću.

Čobanin zamoli i šumu i potok da mu, kako su obećali, pomognu, i malo je potrajalo pa su sa svih strana stale stizati vesti o izgubljenim pčelama. Prvo dojavi jagorčevina:

Evo jedne, opila se
od mirisa bele sase,
pa ne može da ponese
vedro meda što je zbrala
na livadi, pčela mala.

Dečak pojuri prema tome glasu i pronađe pčelicu pod sasom pa je podigne sebi na rame osluškujući neće li se još ko javiti. Tad doviknu neki vodozemac:

 

Evo jedne kraj potoka,
skutove je okvasila
i rukave do ramena
kad je hladnu vodu pila
pa ne može da se vine
u visine.

Čobanin i nju u tren oka pronađe pa je digne sebi na drugo rame pojurivši prema pčeli što je zvala odnekud iz šume:

Napale me ljute ose,
ljute ose i stršljeni,
hoće med da uzmu meni,
da ga svojoj kući nose.

Stigao je u pravi čas i odbranio je od gotovana koji su je bili presreli kod neke šuplje bukve. Dok je gledao nju kako veselo leti kući, začuje opet pčelinje dozivanje:

Čobanine, čobanine,
izbavi me, živ mi bio,
pauk me je zarobio!

On se osvrte nekoliko puta i spazi zarobljenicu u paukovoj mreži. Kad je odreši i očisti joj krila od paučine, i nju pusti kući. Ostalo mu je još samo tri njih da nađe, ali mu o njima ništa niko nije javljao. Tek u zlo doba začuje ukraj puta veselo zujanje:

Dve su pčele ovde sele
da se malo provesele
sa popcima, bumbarima,
s mušicama, obadima,
sa potokom i sa svima
koji hoće da su s njima.

Ali čim su ga ugledale, i one su požurile u košnice.

Pa ipak, nije se dečak vraćao laka srca na oči gazdi: jedne još nije bilo na broju. Kolena su mu se odsekla kad ga je u dvorištu ugledao s prutom u rukama, ljutita, jer je verovatno već bio primetio da mu sve pčelinje stado nije stiglo. Trebalo je još stotinak metara do vratnica i dečak se kolebao da li da beži ili da hrabro stane pred gazdu, kad mu se učini kao da se neka pčelica tu, sasvim blizu, smeje na svoj pčelinji način. Bila je to zbilja neka vragolanka koja se davno i davno sakrila dečaku u kapu i tek sad kad je videla kakva mu nevolja preti javila se:

Podigla se cela vreva,
jednu pčelu traže,
a na kapu pčela sela,
neće da se kaže.

Dečak brzo skide kapu i, naravno, nađe nestašnu bubicu negde za rubom. Nije imao vremena da je prekoreva što ga je toliko mučila, već pojuri s njom u dvorište. Videvši da je i poslednja pčela pronađena, gazda se odobrovolji i zadrža dečaka u službi.


P.S. A Gosn Blavor? Sretosmo ga u koprive.

Pazite se dragi naši, nikad ne znate čije li vas oko gleda!

Med od maslačka: Sunčev slatkiš sa livade

Kids visiting our household World Water Day

Kids visiting our household World Water Day

The right refreshment and the lovely companionship on the World Water Day! Today we were visited by children from PPU “Bambino”. Great kids and super educators! The village is much nicer with child laughter and joy!

Posjeta PPU Bambino Kampu Pod Ostrog. Pravo osvježenje i prelijepo druženje na Svjetski dan voda! Danas su nam u posjeti bili klinci iz PPU “Bambino”. Sjajna djeca i super vaspitači! Selo je mnogo ljepše uz dječji smijeh i radost! Hvala @Fotografišime na fotkama i druženju Dio fotki smo preuzeli sa Facebook stranice Predškolske ustanove Bambino 

DG-NET PROJECT: Guests in our household during this summer

Naše domaćinstvo će imati priliku da tokom ljetnih mjeseci ugosti učesnike projekta DG-NET. Savršena prilika za druženje i usvajanje novih znanja! Mlade očekuju četiri nezaboravna dana druženja i usvajanja novih znanja i vještina.

NVO 9. Decembar iz Danilovgrada je podržan od strane Fond za aktivno građanstvo fAKT, uz podršku Američke ambasade u Podgorici, kroz program “Za jači glas organizacija građanskog društva”, za realizaciju projekta DG-NET.Kamp Pod Ostrog je partner u realizaciji projekta i omogućiće prostor i neophodno logistiku i alate za realizaciju projektnih aktivnosti.
Our household will have the opportunity to host the DG-NET project during the summer months. Perfect opportunity for socializing and acquiring new knowledge! Youth can expect four unforgettable days of socializing and acquiring new knowledge and skills.

NGO 9. December 9th Danilovgrad is supported by the Active Citizenship Fund fAKT, supported by the US Embassy in Podgorica, through the program “For a stronger voice of civil society organizations”, for the implementation of the project DG-NET.

Kamp Pod Ostrog is a partner in the realization of the project and will provide the space and necessary logistics and tools for the realization of project activities.

The DG-NET project involves the creation of digital and field services, thus establishing an ecological tourist service that will connect various parts of the city through pedestrian paths aim to promote the natural beauty and cultural sights of the Municipality of Danilovgrad, and have an educational character that can be used by citizens, tourists, recreationists, educational institutions as part of their regular programs.

With this project we would like to point out possible ways of green sustainable model of tourist offer of the city and ways of contribution.

Through the implementation of project activities, we will point out the diversity of biodiversity in the Danilovgrad municipality, especially the Taras mountain and the importance of their preservation, with the creation of an online database of biodiversity diversity that can be used by citizens as an offering of Eco-digital services as well as by institutions and scientific community to determine the state of biodiversity that can be used as an indicator of the general state of the environment.

In this way, we directly point to the need to preserve the environment and its promotion through digital technologies. – Walking trail bound with a digital service would, besides the smart bench in the city center, be another smart solution in the municipality of Danilovgrad.

DG-NET PROJECT: Guests in our household during summer

Projekat DG-NET podrazumijeva stvaranje digitalnih i terenskih servisa, čime bi se uspostavio ekološko turistički servis koji će spajanjem različitih krajeva grada preko pješačkih staza imati za cilj promociju prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti opštine Danilovgrad, a imati i edukativni karakter koji mogu koristiti građani, turisti, rekreativci, edukativne ustanove u sklopu svojih redovnih programa.

Ovim projektom želimo ukazati na moguće načine zelenog održivog modela turističke ponude  grada i načine doprinosa omladine razvoju grada.

Kroz sprovođenje projektnih aktivnosti ćemo ukazati na raznolikost biodiverziteta područja opštine Danilovgrad, posebno brda Taraš i značaj njihovog očuvanja, uz stvaranje online baze raznolikosti biodiverziteta koji se može koristiti od strane građana kao ponuda Eko – digitalnog servisa kao i od strane institucija i naučne zajednice za utvrđivanje stanja biodiverziteta koje se može koristiti kao pokazatelj opšteg stanja životne sredine.

Na ovaj način direktno ukazujemo na potrebu očuvanja životne sredine i njenu promociju kroz digitalne tehnologije. – Pješačka staza uvezana sa digitalnim servisom bi, pored pametnih klupa u centru grada, predstavljala još jedno pametno rješenje u opštini Danilovgrad.

Pir, zdravi dosadnjaković iz bašte

Za sve u prirodi postoji mjesto i svrha. Ništa nije drugačije i sa korovima – sigurno nisu tu gdje su, da bi smetali poljoprivrednicima.

Postoji teorija da vrt sam u sebe “zove” korove u pomoć!

Korovi vrtu pomažu u balansiranju:

 • Minerala,
 • Vlage ili
 • Prozračnosti.

Kako smo se ove godine odlučili proširiti prostor koji će bašte zauzimati, imali smo priliku opakije se “boriti” sa pirom (poznatim i kao pirika).

Znali smo i ranije za ljekovita svojstva pira a dodatnu znatiželju nam je probudio bakin komentar na to da će nova bašta imati sjajan prinos. Ponešeni količinom ovog zdravog dosadnjakovića odlučismo mu i ovdje posvetiti dio prostora .

Pir, koji raste na svakom tlu,  ali pogotovo na zbitom, krtom, po teoriji najn-one-one¹, u vrtu je zato jer ga je vrt zamolio da svojim korijenjem probuši zemlju i da joj prozračnost. Kada se zemlja dovoljno prozrači i vremenom mikroorganizmi pojačaju svoje djelovanje, zemlja će postajati sve više humusna, a na takvoj zemlji sve više i više će rasti drugačije zajednice korova. Zajednice koje su indikatori humusnog tla, ali i koje ga takvim čine. S vremenom će takvi korovi istjerati pir iz vrta ili će on sam otići.


Lejkovitost

Puzavi podzemni dio biljke koji se često naziva i korijenom, kod biljaka koje imaju podanak (isto je i kod koprive na primjer), korijen su one najsitnije “vlasi” koje vise iz nešto debljeg (3-10 mm debelog) podanka.

Kao i svi podzemni dijelovi (korijenje, podanci, gomolji, lukovice i dr.), i podanak pira se kopa u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno ga je dobro oprati, ukloniti one sitne korjenčiće te vrlo dobro osušiti. Kada mislite da ste ga do kraja osušili, sušite ga ponovo. On ima snažnu regenerativnu snagu te uvijek u nekom svom dijelu ima sačuvanu minijaturnu zalihu vode. Dakle, kada ste ga presušili baš do kraja, izlomite ga na komadiće i odložite u papirnu  ambalažu koju ćete zatvoriti u tegli. Na ovaj način spriječit ćete da se upljesni.

Za što ćete ga koristiti?

Moderne žene prvenstveno će ga koristiti u borbi protiv celulita. Za ovo se koristi već dugo i provjereno.

Kuva se na način kako se kuva i za sve ostale tegobe. Potrebno je dnevno popiti 3 šoljice čaja. Jednu veliku kašiku  podanka prelijte s šoljicom hladne vode naveče

Ujutro sve to zajedno skuvajte i nakon 5 minuta ugasite vatru, poklopite i pustite da odstoji 20 minuta.

Pir se tradicionalno u našim krajevima koristio kao diuretik (sredstvo za izbacivanje vode iz tijela), pogotovo kod urinarnih infekcija i problema s bubrezima.

Potiče metabolizam i  te se tradicionalno kod nas koristo za čišćenje krvi, mineralizaciju tijela, (pogotovo svježi sok listova), kod opšte slabosti, nečiste kože lica, akni po tijelu, lošeg stanja kože, sporog zarastanja rana i sl. Na njemačkom govornom području  pir  je tradicionalno sredstvo protiv bolesti respiratornih organa. Kada grlo ne može nešto “izreći” (grlobolja), pa nas stiska u prsima (bronhi), da ne bi dobili osjećaj da želimo iskočiti iz vlastite kože (osip), najpametnije je otpustiti strah (bubreg), ispirući ga velikim količinama vode. Pokušajte.

 


*1 Ne postoji teorija sa nazivom najn-one-one, ali nam je u trenutku pisanja ovog posta zvučala kao da zaslužuje jedan ovakav naziv 🙂 Teorija postoji i ko god je bio u kontaktu sa prirodom ili obrađivao zemlju mogao je zaključiti da korov ipak ima pozitivnu ulogu u zemljištu.

 

(burza.com.hr, Alternativa za Vas)

 

Kako napraviti komposter od paleta?

Komposter od paleta

Prije početka današnjih radova u bašti, željeli smo sa našim pratiocima podijeliti jedan mali, ali jako koristan, uradi sam projekat. Uz početnu skepsu menadžera kampa (čitaj bake), odlučili smo postaviti komposter na izdvojenom i uzvišenom dijelu imanja i pored korisnog pogona za proizvodnju komposta, umanjili površinu  imanja koju je potrebno kositi 🙂

Svako ko ima vrt sreće se sa problemom odlaganja znatne količine organskih materijala poput pokošene trave, lišća, granja, ostataka od ubranog povrća i drugih sličnih materijala. Jedan od načina kojim se možete riješiti svega toga je, naravno, odlaganje u kante za smeće, ali to nije ni ekološki ni korisno. Kako se takvi materijali mogu vrlo dobro iskorisititi u izradi komposta, a čime se ujedno smanjuje količina otpada, svakako vam preporučujemo kreiranje kompostera.

komposter od paleta
© (c) Marina Lohrbach – Fotolia

Što je kompost i od čega ga možemo napraviti?

Iako su vam vjerovatno poznate osnove kompostiranja, nije na odmet ponoviti gradivo s vremena na vrijeme. Dakle, kompost je zapravo organska materija razgrađena aerobnim putem. Kako će sa vremenom svaki organski materijal postati kompost, nema prepreka da svako domaćinstvo napravi svoj mali pogon za proizvodnju komposta.

Kompost se može praviti od gotovo svih organskih otpadaka koje jedno domaćinstvo proizvodi.  Procjenjuje se da je oko 30% otpada jednog domaćinstva upravo organski otpad pogodan za pravljenje komposta, poput ostataka od voća i povrća, taloga kafe i slično. Kada se tome dodaju razni organski materijali koji se mogu naći oko kuće, poput trave, lišća, slame, te životinjskog izmeta, ne bi trebalo biti teško napraviti kompost.

Komposter od paleta
Naš komposter na uzvišenju u blizini bašti (Slikano sa jako starim telefonom 🙂 )

Prilikom korištenja raznih materijala vodite računa da se neki otpaci lakše raspadaju, a neki teže. Zato nije prepopručljivo staviti veliku količinu otpadaka koje se teže raspadaju, poput ljuski koštuničavog voća, grana i slično. Takođe je dobro da sav sadržaj u komposteru bude usitnjen, a to je pogotovo bitno za one koji se teže raspadaju. Neke organske otpatke nikako nije preporučljivo kompostirati. U to spadaju bolesne biljke, osjemenjeni korovi, ostaci životinjskog porijekla, citrusi i ostaci kuvanih jela. Vodite računa da će kuhinjski otpad poput ostataka od voća i povrća privlačiti muve, ali taj problem možete riješti tako da takav otpad prekrijete slojem trave ili slično.

 Kako je kompostiranje prirodan proces koji će se odvijati i bez našeg miješanja, nije potrebno neko visokotehnološko postrojenje da dobijete kompost. Zapravo, kompost možete dobiti i ako otpad jednostavno složite na jednu gomilu. To, doduše, nije estetski najprihvatljivije, pa većina ljudi koristi razne kompostere.

Komposter od paleta

Izrada kompostera od paleta jedan je od najjednostavnijih uradi sam projekata koje možete napraviti. Od materijala vam trebaju palete, a koliko paleta ćete iskoristiti zavisi od modela i veličini kompostera koji se ima u planu. Prilikom određivanja veličine budite realni i nemojte napraviti preveliki, ali ni premali komposter. Osim paleta trebati će vam ekseri, šarafi ili okovi kojima ćete učvrstiti komposter, a ako planirate napraviti vratanca, dobro će vam doći i nekoliko šarki. Od alata pripremite metar, čekić i električni ili obični odvijač te bušilicu.

Vodite računa o tome da palete dobro pričvrstite jednu za drugu. 

Činjenica da su palete, da se tako izrazimo, porozne, je dobra stvar jer je jedna od najbitnijih stvari koju morate osigurate kod kompostera drenaža. Naime, da bi se proizveo kvalitetan kompost u relativno kratkom vremenu, bitno je da otpaci od kojih proizvodite kompost budu vlažni, ali ne smiju biti previše vlažni jer će onda doći do truljenja. Zato ćete kompost u nastajanju morati povremeno miješati i zalivati ako kiša ne uradi to umjesto vas (mislimo na zalivanje), a otvori u paletama osiguraće da suvišna voda ne stvara probleme. 

Palete često možete nabaviti i besplatno u raznim prodavnicama ili skladištima. Izrada je dovoljno jednostavna da ovakav komposter mogu napraviti čak i početnici. Osim što ćete smanjiti količinu otpada u vašem domaćinstvu, riješiti ćete i problem odlaganja pokošene trave i drugih materijala.

Osim ekološke koristi, vaš komposter donijeti će vam i realnu korist u obliku kvalitetnog komposta koji možete koristiti umjesto kupovnog.

Komposter od paleta
Komposter od paleta u kampu

Pernati drugari kampa: Simbolika detlića

detlić

Na našem imanju imamo tu sreću da nas uvijek bude ili razbuđuju zvukovi iz prirode. Za sve u starim predanjima postoji značenje, pa ćemo se mi danas osvrnuti na prvi od jasnih zvukova koje razaznajemo u ovom dobu godine. Njegovo visočanstvo, naš drugar detlić.

U narodnim predstavama detlić ima htoničku i vatrenu simboliku.

Porijeklo detlića legende vezuju za čovjeka: u detlića je pretvoren drvodelja; pčelar, koji je u nedelju dubio bor da napravi lađu, ili je zasjekao drvo s rojem pčela, pa ga je zbog toga, što radi nedeljom, Bog kaznio da mora svakog dana, i na praznike, da kljunom dubi drvo.

To što meso detlića nije za jelo objašnjavano je grijesima te ptice, koja dubi drveće i krovove nedeljom i praznicima. Ukrajinci ne upotrebljavaju detlića u ishrani, smatrajući ga ovaploćenjem duše čovjeka koji iskupljuje svoje grehove.

Detliću je svojstvena htonička priroda.

Ukrajinci kažu da je «detlić od zemlje», «a što je od zemlje, to je od samoga Boga». Detlić ima veze sa podzemnim blagom. Blaga se mogu dočepati pomoću imele koja raste na drvetu u čijoj duplji živi detlić: treba kucati u drvo dok detlić ne otkine imelu i ispusti je da padne dolje; u ivanjdanskoj noći pomoću nje može se izvući zakopano blago iz zemlje.

 


Vjerovanje da se detlić dokopao raskovnik – trave, koja otvara sve brave, rasprostranjeno je u različitim slovenskim tradicijama. Lopovi se dočepaju travke pošto zabiju klin u duplju crnog detlića s ptićima, pa je posle zašiju pod kožu desne ruke. Dovoljno je samo dotaći rukom katanac, i on će se sam otvoriti.

Po legendama, crni detlić je u davna vremena skrivio Bogu i za kaznu može da pije jedino kišnicu: crni detlić je jedina ptica koja nije učestvovala u kopanju rijeka ili je pokušavala da zaspe more, koje su dubile ptice, s toga joj Bog ne dozvoljava da pije vodu iz rijeka i jezera, pa ona žalosno kriči: «Piti, piti». Oglašavanje detlića se tumači kao najava kiše.

Narodna vjerovanja pripisuju detliću i simboliku vatre, koja je motivisana svijetlocrvenom bojom gornjeg dijela njegove glave. Tako Poljaci u crnom detliću gledaju pticu koja je donela vatru ljudima. Po ruskim tumačenjima predznaka, detlić koji sleti na kuću nagovještava požar.

Kod svih Istočnih Slovena rašireno je vjerovanje da detlić, koji dubi zid ili ćošak kuće, najavljuje smrt. Zato je drvo, koje je izdubio detlić, smatrano nepodesnim za gradnju i korišćeno je samo za ogrijev. Smrt ili tešku bolest nagoveštava takođe crni detlić koji čovjeku preleti put.

Mnoge kulture imaju legende i mitove koji uključuju detlića. Većina se odnosi na kucanje u drvo ili karakteristike ritma zvuka ove ptice. Detlić je udaraljka iz životinjskog carstva i često se simbolično povezuje sa održavanjem ritma života. Evropljani su smatrali da je bio prorok vremena koji je kucanjem najavljivao promjene, a Vavilonci su ga povezivali sa plodnošću.

Grčka i rimska mitologija sadrži nekoliko priča o bogovima koji su pretvoreni u detliće. Zanosna čarobnica Kirka je pretvorila Pikusa, rimskog boga poljoprivrede u detlića jer ju je on odbio. Pošto je Pikus bio poznat po svojim vještinama vračanja, detlić je postao simbol proročanstva.

Krićanin Kelej je sa drugovima pokušao da ukrade med iz pećine na planini Idi u kojoj je Reja rodila Zevsa. Zevs je htio da ih ubije munjom, ali su ga mojre i Temida sprečile, jer niko nije smeo da umre na ovom svetom mestu. Umjesto toga, Zevs ih je pretvorio u ptice, a Kelej je postao zeleni detlić.

Zato se pojava detlića smatrala dobrim znakom, jer je ona videla božansku krv. U grčkoj mitologiji, detlić je sjedio na prestolu vrhovnog boga Zevsa. Starogrčki istoričar Plutarh je zapazio da je detlić sveta ptica boga rata Aresa jer je “hrabra i duhovna ptica i ima kljun tako snažan da može oboriti hrastove kljucanjem”. U rimskoj mitologiji detlić je bio sveta ptica boga rata Marsa i hranio je njegove sinove, Romula i Rema, mitske osnivače Rima, dok su se krili u pećini.

(artnit)

Art Beton poklonio klupu selu Pod Ostrog

Art beton

Kamp Pod Ostrog je zahvaljujući Art Beton-u iz Podgorice postavio klupu u blizini seoskog izvora. 

Vrela su nekada bila mjesto okupljanja mještana sela Požar, Mandići, Rošca kao i okolnih sela. Sa raseljavanjem izgubila su nekadašnji sjaj sabiranja, ipak preostalo stanovništvo, putnici namjernici i posjetioci našeg domaćinstva rado posjećuju seoski izvor. 

Izviđači u selu

Uz nadu da će selo ponovo oživjeti, simbolično smo postavili klupu u blizini izvora, kako bi nagovijestili buduća vremena ponovnih druženja.

Ovom prilikom se još jednom želimo zahvaliti Art Beton D.O.O iz Podgorice na donaciji, kao i firmi TNT na logističkoj podršci.


Lično bih volio da se zahvalim i kumu Ivanu bez čije pomoći ne bih mogao pomjeriti klupu jedan milimetar 🙂 Kum nije dugme!


Snow is everywhere around us. Winter is making some last noise on leaving 🙂 So we used the opportunity to install the bench near the water spring so everyone can enjoy and rest.
 
We want say thank to Artbeton Podgorica for the donation and to TNT for logistic help!
 
Personally I want to say thanks to my godfather Ivan Kneževic for help, I couldnt move this thing without you!

Solarni sistem, preporuke, iskustva i zapažanja: “Ko kaže da Sunce ne može da sija tokom noći?”

Dragi naši pratioci, došlo je vrijeme da podijelimo svoja zapažanja i iskustva o solarnom sistemu koji smo pustili u pogon u našem kampu. Oduševljeni mogućnostima i slobodom koju pruža jednostavno nismo mogli izdržati a da isto i ne objavimo.

Vjerujemo da će informacije biti korisne, a ukoliko nekoga motivišemo da koristi sličan sistem bićemo presrećni! 🙂

solarni paneli
Panel je postavljen na nekadašnju štalu. Danas je tu već radionica

Kada smo 2017. godine razmišljali o ideji Kampa Pod Ostrog i pripremali projektni predlog za konkurs Fonda za aktivno građanstvo “Zelena ideja”, prva stvar koja nam je pala na pamet je korišćenje solarnih panela u kampu.

Električna energija nam je bila neophodna za funkcionisanje a kako sa vremena na vrijeme imamo nedostatak električne energije tj. prekide snadbijevanja (iako nam je Perućica svega 3km od imanja 🙂 ) bio nam je potreban neki zeleni sistem, pa smo se dali  u malo istraživanje. 

Sa početnom premisom da u Crnoj Gori možda nećemo pronaći ili da će sve biti isuviše skupo, par internet pretraga su nas dovele do firme iz Podgorice i početna premisa je glat odbačena 🙂 

Ne da smo našli ono što nas je interesovalo već smo pronašli čovjeka koji je bio i više nego voljan da nas uputi u cijelu materiju i sa zadovoljstvom pojasni apsolutno sve! 

Tako smo u dva navrata, jednom u kancelariji firme i jednom kod pomenutog gospodina u domu, uz domaći sok od šipka, prošli prošireni kurs solarne energije i solarnih sistema. Od teorije do ugradnje i puštanja u pogon cijelog sistema. 

 Šta ti treba?

Kao i kod svega u životu tako i kod solarnog sistema moraš znati šta ti treba! 

S obzirom na to da mjesto na imanju koje se najviše koristi i gdje je struja najpotrebnija nije dnevna soba, naša računica potrošača nije sadržavala aparate kao što su šporet, televizor, resiver i njima slične. 

Bilo nam je potrebno:

 • Osvjetljenje,
 • Mogućnost punjenja baterija,
 • Rashladni uređaj (vitrina ili frižider)
 • Muzika.

Sa gore navedenim gospodinom, u minut vremena sabiramo potrošače i dolazimo do trenutnog sistema. Dakle, da biste za sebe sastavili odgovarajući sistem morate znati koje ćete potrošače koristiti, jer zbir njihovih ukupnih snaga diktira odabir sistema. (Ovo se odnosi na sve odjednom uključene potrošačeukupna suma njihovih snaga ne smije biti veća od deklarisane snage sistema koji ste kreirali).

Uzmimo sledeći primjer:

 • 3 sijalice od 75W = 225W, (Predlažemo da se koriste štedne sijalice sa znatno manjom snagom što omogućava više komada priključenih na sistem)
 • Frižider 250 – 300W (određenim frižiderima je potrebna modifikacija kompresora),
 • Laptop 45W,
 • Muzika (CD plejer) 30W

Kada saberemo prethodne vrijednosti dolazimo do sume od 600W. Sistem koji smo mi instalirali je od 1.2kW što znači da nam ostaje prostora za još potrošača. Suma koju smo prethodno pomenuli od 600W predstavlja potrošnju uređaja za 60 minuta. U dijelu članka, gdje opisujemo akumulator, ćemo predstaviti koliko vremena  aparati mogu raditi.

Solarni sistem

Solarni sistem je po sebi jako jednostavan i sastoji se od:

 • Solarnog panela,
 • Invertera / punjača,
 • Baterije (Akumulatora),
 • Osigurača (Nisu obavezni ali se preporučuju),
 • Odgovarajućih kablova

 

Solarni panel

Zahvaljujući Ajnštajnu i teorji koja mu je donijela Nobelovu nagradu, na našoj nekadašnjoj štali se nalazi ploča dimenzija 1.6x1m, koja u idealnim uslovima za jedan sat proizvede 300W struje. S obzirom na to da se idealni uslovi ne mogu stvoriti ni u našem a bogami ni u vašem slučaju, oni na kraju zavise od geografske širine i dužine, nadmorske visine, oblačnosti, koje je doba godine, trenutnom kapacitetu baterije itd itd.

 U nastavku dio tabele sa snagama koje je naš panel proizvodio 24.02.2019. 

solarni paneli

Srećom po sve nas, postoje online kalkulatori koji nam pomažu da izračunamo (LINK OVDJE) koji su solarni potencijali određene lokacije. Ovo Vam umnogome može pomoći pri donošenju odluke da li ući u investiciju.

U prethodnoj tabeli (obojeno nijansom narandžaste boje) možete vidjeti snagu kojom solarni panel puni bateriju u datim vremenskim intervalima. S obzirom da je akumulator bio potpuno pun, izlazna snaga panela nije dostizala veće vrijednosti jer je nije imalo šta povući sa panela.

Kapacitet baterije

Ipak, radi detaljnjijeg prikaza mogućnosti panela u sledećoj tabeli predstavljamo maksimalno zabilježenu izlaznu snagu 16.02.2019. godine.

solarni paneli
Maksimalna zabilježena snaga

Kako specifikacije panela govore o maksimalnoj izlaznoj snazi od 300W, cifra koju smo snimili u mjesecu februaru od 231W, kada je Sunce dosta nisko na nebu, govori o jako dobrom kvalitetu panela. Ovi podaci nam govore o snazi koju će panel tokom jednog časa “usuti” u akumulator.

Pri odabiru solarnog panela nailazićete na stepene iskorišćenosti panela. Većina solarnih panela za komercijalnu upotrebu dostigla je nivo efikasnosti od svega 12 do 18 %. Najnapredniji solarni panel postigao je nivo efikasnosti od 40%, ali takvi paneli za sada nisu u komercijalnoj upotrebi.

Efikasnost solarnih panela predstavlja odnos izlazne energije i površine panela. Što je veća efikasnost panela biće potrebna manja površina za zadovoljavanje energetskih potreba.

solarni paneli
Solarni modul SL 300P-60AA Extreme

INVERTER

Kako smo članak započeli sa solarnim panelom pratićemo plus i minus kabal, koji se sa panela spuštaju do Invertera. Princip povezivanja krajnje jednostavan, uz pojašnjenje gospodina od kog smo kupili sistem, provjeru u uputstvima koja dođu uz sami inverter povezujemo solarni panel sa invertorom.

Pozitivan kabal se u inverteru postavlja u mjesto sa oznakom PV+ dok se negativan kraj povezuje sa oznakom PV-. Savjet je, iako mi to nismo uradili, da se u ovom dijelu kola postavi osigurač koji omogućava prekid veze panela i samog invertera. Osigurač se stavlja kako bi se mogla prekinuti veza u slučajevima dužeg odsustva sa mjesta gdje je sistem instaliran.

Iz Invertera smo izvukli, za sada, produžni kabal sa tri priključka gdje spajamo potrošače. Trenutno razvodimo kablove po kampu, kako bi cijeli kamp mogao biti osvjetljen. (Planiramo korišćenje štednih sijalica male snage kako bi mogli koristiti više priključaka na sistem poštujući ukupnu sumu od 1200W koliko se na naš sistem na kraju može spojiti (1500VA) )

solarni paneli

Inverter Sole Uni MPPT 1500/12  koji smo u kampu instalirali je ujedno pretvarač, regulator napona i punjač – ovo je za slučaj solarnog sistema jako važno jer omogućava punjenje akumulatora, transfer električne energije iz jednosmjerne u naizmjeničnu i obratno kao i održavanje konstantnih vrijednosti napona, jačine i frekfencije struje.

 Sa Inverterom dolazi i softver WatchPower koji omogućava praćenje proizvodnje i potrošnje električne energije a takođe omogućava i finija podešavanja sistema o kojima danas nećemo pisati. Ovaj softver nam je omogućio instalaciju alarmnog sistema koji nas putem email-a i sms-a obavještava o svim neželjenim situacijama poput kuršlusa, požara, krađe i slično.

Na Invertoru takođe postoji mogućnost spajanja na elektro mrežu kako bi se viškovi električne energije mogli slati u distributivnu mrežu ili u slučajevima smanjenjog punjenja sa solarnog panela, struja mogla vući sa mreže i puniti baterija. Ovaj dio smo preskočili jer nismo upoznati sa pravnom regulativom koja bi nam omogućila fer razmjenu energije. U nekim državama je moguće vršiti razmjenu sa distrubuiterima uz određene nadoknade. Varira od države do države a omogućava svojevrsno pokretanje porodičnih biznisa 😉

AKUMULATOR (BATERIJA)

Cijeli sistem bi bio manje više neopravdana investicija da nema mjesta gdje bi se električna energija proizvedena tokom dana mogla akumulirati. U našem slučaju radi se o akumulatoru Geltech, 12A/240Ah koji je posebno dizajniran za akumulaciju električne energije proizvedene putem solarnih panela. 

solarni paneli

U oznaci akumulatora ste mogli vidjeti dvije vrijednosti i to 12A i 240Ah. 12 A predstavlja mjernu jedinicu za količinu elektrona odnosno jačinu električne struje kroz strujno kolo i u našem slučaju ona iznos 12A. Dok oznaka od 240Ah predstavlja mjernu jedinicu koja označava kapacitet akumulatora za čuvanje električne energije; dobija se množenjem jačine struje u amperima i vremena pražnjenja u satima. (Primer: akumulator koji daje struju od 12 ampera 20 sati, kapaciteta je 12 ampera x 20 sati = 240 Ah.) Ovaj podatak se takođe može pogledati kroz definiciju o sposobnosti akumulatoru da struju od 1A može davati 240 sati. 

Kako nas ipak interesuje koliko vremena možemo vući struju sa akumulatora, što je i cijela poenta posjedovanja ovakvog sistema koristićemo malkice računjanja.

S obzirom na to da je akumulator 240Ah i 12V ove dvije vrijednosti ćemo pomnožiti i doći do cifre 2880Wh odnosno 2.8kWh. Ovo ne znači da možete priključiti uređaj od 2000+W već ova cifra predstavlja kapacitet baterije tj. toliko struje imate na raspolaganju u punoj bateriji (kod većine akumulatora odbija se od 5-10%).

Kako naš sistem po specifikaciji može maksimalno podržati opterećenje od 1.2kW ovo bi značilo da sa akumulatora možemo napajati uređaje koji zajedno troše 1.2kW nekih 150 minuta.

Ipak u sistem nismo i ne planiramo priključiti potrošače koji crpe previše snage iz baterije pa bi se računica mogla predstaviti na sledeći način:

Solarni panel od 300W ukoliko radi 4-5h na dan proizvede 1-1.25kWh na dnevnom nivou.

Dakle za mjesec dana on proizvede u prosjeku izmedju 30-37.5kWh koji se ili potroše il akumuliraju u bateriji.

1kWh je dovoljno da štedljiva sijalica od 20W radi 50h.

1kWh je dovoljno da laptop radi 10h.

1kWh je dovoljno da TV radi 10h i sl.

Akumulatori za solarne sisteme se razlikuju od automobilskih akumulatora i posebno su dizajnirani za punjenja i pražnjenja kakva zahtjeva jedan ovakav sistem.

Povezivanje Akumulatora u sistem

Ono na šta je potrebno obratiti pažnju u slučaju povezivanja akumulatora u kolo je mogućnost strujnog udara stoga se pri povezivanju preporučuje poseban oprez. 

Mi smo neprijatnu situaciju strujnog udara izbjegli na način da smo prilikom povezivanja akumulatora vezu napravili putem osigurača tako što smo:

 • Kablove iz akumulatora uveli u rastavljen osigurač (slika osigurača u prilogu),
 • Iz drugog kraja rastavljenog osigurača izveli kablove 
 • Spojili kablove respektivno sa inverterom (Pozitivan kabal ide u pozitan kraj Invertera dok se negativan povezuje sa negativnim DC IN+ i DC IN-),
 • Potom smo osigurač spojili i zatvorili električno kolo.
solarni paneli
Tripolni osigurač

KABLOVI

Nećemo previše pisati o kablovima izuzev istaći činjenicu da ćete pri kupovini sistema dobiti odgovarajuće kablove , dok je  naša preporuka da za razvlačenje kasnijih instalacija koristite instalacione kablove 3×2.5.


Ko kaže da Sunce ne može da sija tokom noći?

 

solarni paneli

Iz Kamp Pod Ostrog se trenutno vode www.kukica.com i , www.volimdanilovgrad.me koji bi u slučaju nedostatka električne energije trpjeli prekide rada. Tokom nevremena koje je pogodilo Danilovgrad i kada je cijeli grad bio bez napajanja električnom energijom, mi smo iz kampa nesmetano prenosili vijesti i dešavanja u gradu. Na ovaj način smo apelima uspjeli pružiti doprinos očuvanju lica i imovine u Danilovgradu. Ne ponovilo se nevrijeme!

Tako da je konkretno za nas i sve pratioce prethodno pomenutih platformi solarni panel i cjelokupan sistem ima o neizmjeran značaj. 


Posjetioci kampa će imati priliku da uživaju u čisto proizvedenoj električnoj energiji.

(Ne želimo se ovdje previše osvrtati na činjenicu da ovo nije 100% zelena energija, jer je za proizvodnu ovakvog sistema došlo do određenog negativnog uticaja na životnu sredinu. Ipak se nadamo da svojim postupanjem i zalaganjem u procesima očuvanja životne sredine, naš karbonski otisak približavamo prihvatljivim vrijednostima.)

Ukoliko Vas interesuju dodatne pojedinosti o solarnom sistemu budite slobodni da nas kontaktirate putem email adrese na sledećem LINKU

NVU “Seoska domaćinstva Crne Gore – Turizam na selu”

Juče smo imali priliku prisustvovati osnivačkoj skupštini Udruženja “Seoska domaćinstva Crne Gore – Turizam na selu”.

Želimo se zahvaliti što je osnivač kampa bio predložen za člana upravnog odbora iako nažalost nije mogao prihvatiti funkciju. Ovo ne znači da svojim radom i zalaganjem neće doprinijeti radu i promociji Udruženju, kroz radna tijela.

Za ljepša sela!

Yesterday we had a great opportunity to be a part of founding assembly of NGO “Rural household – Tourism in villages”.

We would like to thank the fact that the founder of the camp was proposed as a member of the Board of Directors, although unfortunately he could not accept the function.

This does not mean that he will not contribute to the work and promotion of the Association through its work and efforts through working bodies of the Association.

For Montenegrian villages!

#ruralmontenegro #rural #tourism